Kesätyöntekijämme ovat asukkaittemme omannäköisen elämän mahdollistajia
”Vammaispalveluissa sinulla on mahdollisuus nähdä elämän koko kirjo tavalla, jota et voi kokea missään muualla”, sanoo laatupäällikkö Sanna Nurmela.
Tyypillinen kesätyöntekijämme on sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelija, joka myöhemmin valmistuu sosionomiksi, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi, lähihoitajaksi tai sairaanhoitajaksi.
”Enemmän kuin tiettyä koulutustaustaa, etsimme kesätyöntekijäksi hyvää tyyppiä, joilla on kyky kohdata ihminen sellaisena, kun hän on; joka uskaltaa heittäytyä ja joka sopeutuu toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. Esperin kodeissa kesätyöntekijät ovat usein niitä, jotka järjestävät asukkaillemme kaikkea kivaa”, sanoo laatupäällikkö Sanna Nurmela.
Vammaispalveluissamme on käytössä yksilökeskeinen elämänsuunnittelu. Se tarkoittaa sitä, että haluamme tukea jokaista asukasta löytämään oma tapansa ja tyylinsä elää. Yksilökeskeinen elämänsuunnittelu korostaa työntekijän viittä perustehtävää. Ne pätevät myös kesätyöntekijöihimme:
- havaitse asiakkaiden kiinnostuksen kohteet
- luo mahdollisuuksia
- rakenna yhteyksiä ihmisten ja toimijoiden välille
- avusta tarvittaessa
- huomioi ja varmista turvallisuus.
Tärkeintä on olla aidosti kiinnostunut
Kesätyöntekijämme kohtaavat suuria unohtumattomia persoonia kesän aikana ja saavat arvokasta työkokemusta vammaispalveluista tulevaa ajatellen.
”Emme odota kesätyöntekijältämme vahvaa ammattiosaamista, pikemminkin aitoa kiinnostusta. Tärkein kesätyöntekijämme työtehtävä on kulkea asukkaittemme rinnalla arjessa, ”sanoo Toimintakeskus Oivapajan yksikönpäällikkö Heidi Hieta-aho. ”Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työpäivän aikana voidaan esimerkiksi pelata asukkaiden kanssa jotakin peliä, ulkoillaan, luetaan kirjaa tai käydään asukkaan kanssa kaupassa tai kirjastossa”.
Jokaiselle kesätyöntekijälle tehdään perehdytyskortti, josta ilmenevät ne asiat, joihin hänet perehdytetään ja ne henkilöt, jotka kulloinkin perehdytyksestä vastaavat. Osana perehdytystä käydään läpi mm. kodin asukkaiden erilaiset kommunikointitavat ja esimerkiksi joitakin viittomia. Myös Vammaispalvelun verkkokoulutukset ovat työntekijöidemme käytettävissä.
Tärkeintä asukkaillemme on, että he saavat mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa omiin asioihinsa joka päivä.
”Ymmärrämme, että kesätyöntekijämme ovat vasta oppimassa ammattiin. He saavat apua ja tukea muilta työntekijöiltä, eivätkä kesätyöntekijämme työskentele työvuorossaan koskaan yksin. Jokainen kesätyöntekijä on mahdollisuus saada alalle uusia, innovatiivisia ja motivoituneita työntekijöitä tulevaisuudessa. Ilman muuta haluamme pitää heistä kesällä hyvää huolta”, sanoo laatupäällikkö Sanna Nurmela.